Парламентът одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна за тази година.

...
Парламентът одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна за тази година.
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК

Парламентът утвърди на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна за тази година. " За " бяха 129 народни представители, 90 - " срещу ", без " въздържал се ". Проектът беше подсилен от " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ". Против гласоподаваха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

В бюджета на НЗОК се предвиждат 604,4 млн. лева повече за разноски и трансфери в съпоставяне с 2021 година Той е квалифициран при настоящата наложителна здравноосигурителна вноска от осем на 100. Предвидено е уравновесено бюджетно салдо, показва вносителят - Министерският съвет. Заложени са над 8,3 милиарда лв. за опазване на здравето. 500 млн. лв. са разноските за ваксини, проби и медикаменти за лекуване на COVID-19. Над 470 млн. лв. ще са парите за лекарите на първа линия, а 100 млн. лв. ще са нужни за еднократните помощи от 75 лв. за пенсионерите при приключен имунизационен курс.

Критиките на опозицията бяха, че се оферират промени на парче. " Това не е бюджет на промяната, както се прокламира от страна на ръководещата коалиция. Той не основава никакви условия за реформиране на системата ", сподели Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС. Същото мнение бе изказано от Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи. " Това са опциите, пред които нашата национална система е изправена ", отговори Антон Тонев от " Продължаваме Промяната ".

От " Демократична България " увериха, че сред първо и второ четене ще бъдат направени оферти, с които план-сметката на НЗОК ще се усъвършенства. А най-важната политическа задача съгласно тях е да се спрат кражбите и злоупотребите с парите ни за здраве.

От " Възраждане "  призоваха за повече пари за дентална помощ. В бюджета в този момент са заложени близо 240 хил. лева. " Материалите непрекъснато нарастват, а зъболекарите трябва да отделят персонални средства за закупуване на защитни средства по време на зараза. Много българи имат проблеми със зъбите, доста българи не могат да си разрешат лекуване ", каза Елена Гунчева.

" Освен на пандемията, хората би трябвало да извърнат внимание и на своето ментално здраве ", сподели Любомир Каримански от " ИТН ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР